Kemenangan di Iraq

Kalah menang itu subjektif. Adakah Iraq kalah dan Amerika menang? Yang jelas akibat perang Iraq, parti Republikan pimpinan Bush sudah hilang kepercayaan rakyatnya. Era Bush hampir ke garis tamat.

Bush ada kuasa presiden selama dua tahun lagi. Menurut pengamatan pakar politik Asia Barat, Bush bakal alami ditimpa pelbagai masalah dan musuh ketatnya Iran akan bertambah kuat dengan jasanya mencetuskan kekacauan di Iraq. Sungguh ajaib kuasa Allah!

Bacaan relevan:The New Middle East

5 thoughts on “Kemenangan di Iraq

 1. jaffrizaini,

  Benar. Tiada apa yang isu kalaupun tiada Bush. Cuma yang Bush dan USA serta sekutu mereka tidak pernah terbayang bagaimana dengan jatuhnya Saddam, satu senario baru mulai terbentuk di Asia Barat.

 2. Pertentangan antara haq dan batil akan berterusan hingga ke akhir zaman.

  Di dalam kes Iraq, Saddam hanyalah salah seorang pelanggan Amerika sebaik sahaja selepas Revolusi Islam Iran tahun 1979. Tetapi bila hayat kebergunaannya kepada Amerika luput, dia dimusnahkan.

  Namun Amerika tidak menyangka dengan menghapuskan Saddam, mereka juga sebenarnya menyempurnakan satu lagi perancangan Allah untuk Asia Barat; sedangkan Asia Barat inilah yang medan yang terakhir yang akan melihat hari-hari terakhir keangkuhan Yahudi dan Mustakbirin Barat…

  Iraq yang dulunya menjadi medan yang dirancang oleh Jenkhis Khan untuk menghapuskan Islam, tetapi ternyata Iraq juga menjadi medan ‘turning-point’ kepada kejatuhan empayar Mongol.

  Dan kini, Iraq yang menjadi medan untuk Amerika meneruskan hasratnya untuk menghapuskan Islam, akan menjadi medan yang akan menjadi penyebab kepada ‘turning-point’ kejatuhannya…

  Sejarah berulang…

 3. Tuan Alang,

  Konflik Shiah-Sunni yang berzaman itu mungkin juga terkesan dengan “turning-point” ini bilamana kuasa “politik” ahl – syiah kembali seperti zaman Fatimid dulu?

 4. apa guna kalu shiah yang kuat, mereka tak kan membela sunnah, bukan asia barat saja yang islam, tanh melayu juga boleh berfungsi untuk kebangkitan islam

  Tanah Melayu memang boleh bangkitkan Islam , tapi Melayu yang macam mana?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s