Dunia Komik : Scott McCloud

Komik mengenai falsafah seni komik. Gaya persembahan yang menarik dan patut jadi bacaan/rujukan wajib kepada yang berminat perihal komik. Dalam seni komik ada sesuatu yang boleh dipelajari oleh pembikin filem dan penulis lain amnya. Sorotan selanjutnya menyusul selepas tamat saya baca buku ini.
# Penerbit: Dc Comics (Mei 1999)
# Bahasa: Inggeris
# ISBN-10: 1563895579
# ISBN-13: 978-1563895579

8 thoughts on “Dunia Komik : Scott McCloud

  1. wah, tuan rastom pun berminat membaca buku scott mccloud. sekarang ini masih kurang kolaborasi penulis-pelukis, sbb itu komik tempatan lukisannya cantik tapi ceritanya… ermm.. tuan nilaikan sendiri la ye…🙂

  2. Para pelukis yang datang ke PTS pun macam tak mahu berkawan dengan Sifu, bagi salam pun tidak, malu kot! Jangan2 mereka pun tak tahu sayalah tu yang duduk buat kerja di meja luar. (Mana ada chairman syarikat lain tak ada meja sendiri, kena tumpang ‘common table’… sebab tu mereka sangka saya part-timer di PTS kot!)

  3. Kartunis yang lukis bukan perempuan corot itu seorang jurutera, lukis kartun part-time sahaja. Beliau pun kerap datang kursus, sekarang ini sedang terkial-kial menulis entah apa bukunya, banyak betul rahsianya, tapi bukunya sendiri jugalah.

    Yang tak salam saya tu kartunis2 yang sudah ada nama dalam majalah2 komik! Baru sekarang cuba berjinak2 dengan PTS, mahu menjadi pekomik buku pula. Bagus sangatlah tu. Memang saya mahu mereka ada royalti daripada karya mereka.

  4. Salam Pn. Sifu.. Tuan Rastom.. Inche ICE..

    bukan semacam tidak mahu berkawan dgn Pn.. ramai yg malu2 auw-auw sebenarnya.. takut kena sergah.. hehe..

    harap2 ramai gang komik ikut terlibat fiksyen fantasi 7 Januari ni.. byk buah fikiran dan cetusan cerita tersimpan dlm minda tu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s