Obama, bukan Osama

Obama, bukan Osama. Cakap cakap kedai kopi di sana meramalkan dia ada potensi jadi presiden negro pertama USA. Nama penuh, Barack Hussein Obama, dan dalam buku kedua yang dikarangnya, menegaskan beberapa perkara menarik mengenai Amerika. Apa kaitannya dengan dunia politik Malaysia? Banyak! Cuba perhatikan petikan dari bukunya dan gantikan perkataan yang merujuk kepada Amerika dengan Malaysia. Bayangkan beliau menulis mengenai politik Malaysia.

My argument, however, is that we have no choice. You don’t need a poll to know that the vast majority of Americans—Republican, Democrat, and independent—are weary of the dead zone that politics has become, in which narrow interests vie for advantage and ideological minorities seek to impose their own versions of absolute truth. Whether we’re from red states or blue states, we feel in our gut the lack of honesty, rigor, and common sense in our policy debates, and dislike what appears to be a continuous menu of false or cramped choices. Religious or secular, black, white, or brown, we sense—correctly—that the nation’s most significant challenges are being ignored, and that if we don’t change course soon, we may be the first generation in a very long time that leaves behind a weaker and more fractured America than the one we inherited. Perhaps more than any other time in our recent history, we need a new kind of politics, one that can excavate and build upon those shared understandings that pull us together as Americans

p.s. Tip tambahan untuk politikus dan calon poliitkus Malaysia. Obama ada Pejabat Online. Jangan hanya pandai retorika Cinta IT, Kita ada Koridor Raya, ada itu ini.

11 thoughts on “Obama, bukan Osama

  1. Saya sangka dia Islam, rupa-rupanya Kristian. Pastilah ayahnya Islam. Inilah salah satu kesan negatif apabila orang Islam kahwin orang putih. Saya kenal dua orang sahabat, masing2 ada 2 anak lelaki, sekarang anak-anak mereka dibawa pulang ke Amerika oleh bekas-bekas isteri mereka.

  2. Puan,

    Menikah dengan non-muslim ada dua kemungkinan.
    1. Jadi Penakluk
    2. Di takluk

    Yang paling corot sekali bukan sekadar ditakluk bahkan dicuri pula hasil mahsul keluar negeri.

  3. Mamat ni pernah dok di Indonesia, pasti dia pernah dengar pernah orang cakap Indon.

    Jumpa boss hiang semalam, kat LTKB, nak pi Kemboja kata dia, hang in charge ke dia tadak.

  4. Pak tiri dia orang Indon. Agak lama juga dia di sana, tentu boleh bahasa Melayu loghat Indon. Pasal incharge tu berat sikit, aku tengah terkial kial nak opsyen.

  5. Puan,

    Ya, keadaan ekonomi tak ok, fokus kerja sudah sampai tahap tepu. Banyak sangat perkara dibenci hadir satu demi satu (faktor -faktor manusia dan dasar budus). Tempoh khidmat pun belum cukup untuk layak dapat pencen penuh, entahlah, masa saya jual nasi lemak dan bawa teksi dulu rasa cukup seronok!

  6. Tuan Rastom,

    Kalau sanggup jual nasi lemak dan bawa teksi semula, ok, boleh berhenti kerja! Tetapi dulu mungkin waktu itu belum ada isteri dan anak-anak. Belum ambil housing loan dan car loan. Sekarang lain. Itu sebab jangan berhenti kerja. Tidak semua orang mempunyai ketabahan luar biasa bagi memulakan bisnes sendiri. Baca kisah benar seorang jutawan dalam buku saya.

  7. Puan,

    Saya sudah baca cerita itu. Jurutera lagi hebat sepatutnya lagi kuat daya tahan dia. Nasihat di sini dan di dalam buku, faktor alam keliling kesemuanya sedang berjuang di dalam. Insyaallah yang benar juga menang.

  8. Teringat masa bawa teksi kat langkawi dulu, not a worry in the world, seronok tengok hampa jadi guide for a couple of hours, masa pi sana baru-baru ni tengok tapak last resort… dus…sedih sungguh rasanyer…

  9. Macam kata Puan Ainon, ekonomi sekarang teruk, Langkawi pun sudah jatuh ke tangga corot dalam destinasi parawisata luar negeri. Perancangan pembangunan yang gelojoh, rakus seperti yang ada sekaranglah puncanya.

  10. black for US president?
    BOLEH BLAHHH!!!….

    aku sudah kenal hati budi orang-putih.
    diskriminasi tetap diskriminasi.

    Mulut mau kasi baik.
    hati mau busuk….

    itu saja yang aku tahu mengenai orang putih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s