Falsafah Bush

Akhbar New York Times 25 JAN 2007, dalam ruangan Surat dari Pembaca menyimpulkan secara muda falsafah Bush:

“First, most domestic problems in the United States can be solved by tax
cuts or tax credits.
Second, most of the United States’ foreign problems can be solved by
wars or threats of war.

5 thoughts on “Falsafah Bush

 1. Rastom, sejak bila this Idiot ada Falsafah?

  Falsampah kot?

  Baiklah, kisah Bush, OK…inti kurikulum satu kolah atau sekolah di Malaya dan Malaysia, pernah dimuatkan dengan rasa hormat akan kepemimpin, iaini Presiden Amerika Syarikat.

  Bila Perang Dunia Pertama dan Kedua meletus, kepemimpinan Amerika Syarikat, bertukar dari pemimpin dihormat kepada pemimpin dihormati. Daripada menerajui corak perlangsungan dunia, yang baik, kepada menjadi hamba kepada pencorak dunia di belakang tabir yang jahat. Sehingga ada pemimpin dunia yang gah, tetapi hanyalah bertaraf “poodle”.

  Sebagaimana sejarah Me…layu, belum membetulkan kedudukan kewiraan Hang Tuah dan Hang Jebat. Sejarah dunia belum membetulkan kedudukan tokoh seperti Adolf Hitler, Fidel Castro, Ayatollah Khomeini, Saddam Hussein, dan ramai lagi.

  Begitu juga, dokumen sejarah belum dibetulkan, yang sebetulnya kenapakah wira Jepun, “Tora! Tora!! Tora!!!”, menyerang Amerika Syarikat dengan memulakan kejutan di Pearl Habor.

  Peristiwa Hiroshima dan Nagasaki, kemudian pembentukan PBB, masih menyimpan arkib rahsia kejahatan pencorak dunia ini. Satu daripadanya ialah Kuasa Veto! Siapa sebenarnya pemegang kevetoan ini?

  Di Amerika Syarikat, pemilihan presiden adalah di kalangan pelawak sahaja. Tidak lebih dari itu. Tetapi, belum pernah Amerika Syarikat memilih penglipur lara yang seburuk Bush Jr. yang masih menduduki kerusi White House sekarang ini.

  Dalam setiap pemilihan presiden, tidak kiralah sama ada Demokrat atau pun Republikan, sama sahaja dasarnya – domestik mahupun luar negara. Bukan dasar presiden, rakyat atau negara Amerika Syarikat. Sebaliknya, dasar pencorak dunia yang di belakang tadbir, yang melantik presiden dari kalangan siapa yang lebih teruk, di antara dua calon presiden. Biasanya yang teruk pasti dimenangkan, kerana kesanggupannya menjadi presiden, dengan menggadai maruah dan menjual jiwanya. Bak kata orang di negara itu, “a president elect, is a man who is willing to leave his balls to the business brokers”.

  Satu hal yang menarik ialah seandainya pemimpin berikut “is a woman”.

  Ini kelak suatu wayang yang menarik untuk pemerhati dunia. Namun untuk pemerhati internet, ramai yang akan bilang berapa ramai intern, yang pasti kena penangan suaminya, mantan pemain pistol koboi di situ dulu.

  Di kalangan orang Me…layu, ada dak pakar yang boleh berikan horaiyan dan morfaiyan, kepada soalan berikut:
  01) bilakah cukai mula dikutip di mukabumi ini?
  02) setelah di kutip dibayar hutang negara, ya, kepada siapa, organisasi mana, dan kenapa pula begitu?

  Sila guna search engine, dan periksa negara manakah yang tidak berhutang kepada kumpulan yang sama. Dan ketahuilah kita semua, negara yang paling tinggi hutangnya, dan sudah lama bankrap ialah Amerika Syarikat.

  Sebab itulah, Bush sanggup menjadi hamba pengutip cukai, menganiayai rakyat di negaranya sendiri demi penyelesaian kononnya domestic problems. Sedangkan, dia buat begitu, untuk kekal memimpin sepenggal lagi, atau setidakknya orang partinya, lelakilah kan, yang ada ehem, terus memimpin.

  Nanti ada masa kita sentuh Bush Sr. – The New World Order, dan Bush Jr., berkaitan pakatan mengebom mercu tanda New York, pada September 11.

  Kisah pengeboman itu adalah satu wayang, untuk menitiskan air mata orang Amerika Syarikat, dalam siri penguasaan media yang membangkitkan emosi yang belum pernah berlaku sebelum ini. Khususnya, penentangan terbuka dan direlai terhadap Islam, pemimpin dan negara lain. Dengan cogan tema, “Before any nation start to contemplate to attack us and our beloved nation, let us attack every citizen and every other nation first.”

  Bayangkanlah si Bush ini? Di mata letak otaknya dan hatinya sebagai seorang manusia? Haiwankah dia?

  Perang dan ancaman perang adalah satu biznez. Siapakah di dunia ini yang mampu reka senjata dan kelengkapan serta aksesori perang? Apakah motif dan bottom-line rekaan senjata begini, jika bukan untung?

  Kemudian, negara mana yang belanjakan $100 sahaja setahun dalam bajet negaranya untuk kelengkapan ketenteraan? Negara paling miskin pun, sanggup membiarkan rakyat negaranya kebuluran, demi untuk mengkayakan peniaga senjata dan pengacum perang, dengan membelanjakan jutaan dollar. Tak ada duit, hutang, lalu negara pun tergadai.

  Perhatikan, syarikat dengan negara, yang mana yang lebih besar. Harapnya adalah orang Me…layu yang boleh menjawab soalan mudah ini. Jadi, adakah logik…syarikat pinjam duit dari negara, atau negara pinjam duit dari syarikat?

  Baca buku subjek dan judul, globalisation.
  Itupun jika orang Me…layu yang tahu membaca, mahu membaca.

  Demi menjaga kepentingan inilah maka di wujudkan Bank Dunia, Bank peringkat nasional, atau Bank Pusat. Sebagai contoh Bank of England, bukan milik raja atau kerajaan England. Nampak dak? Lalu, tanyalah pekerja atau kakitangan bank yang sedemikian itu:
  01) Your big boss is answerable to who is the number one boss?
  02) Who actually pays your salary?

  Kepada Rastom ditanya sekali lagi, sejak bila Bush ada Falsafah? Bush? Namanya pun kan Semak!

  Itu pun masih ada orang Me…layu, yang bangga dan bongkak dapat pergi ke Amerika Syarikat jumpa dan salam tangan Bush…

 2. Falasaf pentadbiran Pak Lah pula:

  1. Semua masalah dapat diselesaikan dengan tidur. (Mengharapkan dalam tempoh beliau tidur, masalah itu akan selesai sendiri.)

  2. Hati yang lembut adalah alat paling berguna buat menghadapi pelbagai masalah.

 3. Ada tak dulu seorang Presiden di negara jiran, begitu juga, dendangan lagunya Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, untuk seorang Permaisuri.

  Aku cabar orang Amerika Syarikat, dan pinta kesedaran orang di negara lain, bahawa perubahan pemimpin dan kepemimpinan di negara yang disebut sebagai kuasa dunia ini bukan penyelesaiannya.

  Perubahan begitu, adalah perubahan nama, personaliti (pelawak dan penglipur lara) dan perubahan arus kepartian sahaja.

  Perubahan sebenarnya ialah perubahan dasar.

  Tetapi Amerika Syarikat yang beban tanggungan hutangnya paling corot, kepada kumpulan tertentu, tidak lagi mempunyai dasar murni, sejak sekian lama, khususnya bila tercetusnya Perang Dunia.

  Selagi, negara besar ini, dan pemimpin boneka ini, menjadi serendah haiwan peliharaan kepada sebuah negara kecil, barangkali besar sedikit dari singapura yang bersebelahan negeri Johor dilanda banjir pelek, dan telunjuk di ghetto persembunyian di New York, maka selagi itulah, negara lain bukan ancaman kepada Amerika Syarikat tetapi Amerika Syarikat lah ancaman kepada negara lain, dan dunia.

  Lihat usah kepada Amerika Syarikat mahu pun pemimpin tertingginya. Tetapi sedarlah di belakang Amerika Syarikat, berkubu di kawasan haram New York, dan bertenggek di atas setiap kepala presiden, Bush atau lain-lain Bush juga, iaini ular simbol orang kumpulannya.

  Presiden Amerika Syarikat ada yang baik, dan ada yang buruk, dan ramai yang kelakar, tetapi sejarah belum pernah merakamkan presiden yang paling buruk rekodnya, sehinggalah Bush Sr dan kini Bush Jr. Kedua-duanya semak juga. Bapak borek, anak bushrek.

  Maka, apakah masa dan ketikanya hairan bersama-sama, ada Falsafah ke si Bush yang bangang ini?

  Kalau pemimpin yang tidur sahaja pun, kita pelek, maka tak lebih pelek kah, presiden Bush ini yang tidur dan jaga pun, menganiayai rakyat di negaranya sendiri, dan melakukan kehancuran di sebahagian muka bumi, khususnya dulu negara yang bukan pun musuhnya, jauh daripada memusuhinya.

  Belum ada yang nampak caranya, di negara yang mengakui beragama, mahu pun badan seperti Oh.I.See.

  Khabarnya, mantan pemimpin Malaysia ada cara…harap ketara suaranya.

 4. You do not know, you cannot know, and you cannot find out.

  Perbelanjaan perang George W Bush di Iraq sudah mencecah lebih daripada USD 500 Billion. Jumlah ini semakin meningkat bila George W. Bush khabarnya menggunakan sebuah Syarikat Memerangi “Keganasan”, yang diberikan kuasa boleh berbuat apa sahaja di Iraq. Syarikat!

  Baca laporan berikut:

  Jeremy Scahill reports on the Bush Administration’s growing dependence on private security forces such as Blackwater USA and efforts in Congress to rein them in. This article is adapted from his new book, Blackwater: The Rise of the World’s Most Powerful Mercenary Army (Nation Books).

  On September 10, 2001, before most Americans had heard of Al Qaeda or imagined the possibility of a “war on terror,” Donald Rumsfeld stepped to the podium at the Pentagon to deliver one of his first major addresses as Defense Secretary under President George W. Bush. Standing before the former corporate executives he had tapped as his top deputies overseeing the high-stakes business of military contracting–many of them from firms like Enron, General Dynamics and Aerospace Corporation–Rumsfeld issued a declaration of war.

  Laporan penuh beserta video di sini

  http://sanityforsale.wordpress.com/2007/03/18/blackwater-bushs-shadow-army/

  Demi memantapkan kedudukan sebagai Presiden Amerika Syarikat, dan mengatasi bakal Presiden, Penjenayah George W. Bush dan keganasannya di Iraq berterusan dengan ganasnya.

 5. George W. Bush
  Pecah dan Perentah di Iraq

  Check out this documentary http://sanityforsale.wordpress.com/2007/03/10/iraq-in-fragments/

  Iraq in Fragments takes an intimate look at three perspectives of life in Iraq following the American occupation. It questions the oft-mentioned plan to divide Iraq into three partitioned enclaves: the Kurds to the north, the Sunnis in the center, and the Shia population to the southeast.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s