Cantik! Melayu Online

Kata pena akulah raja ini dunia
Siapa yang mengambil aku dengan tangannya
Akan kusampaikan kerjanya

(Syair Persia, yang dikutip Raja Ali Haji dalam
Mukaddimah Kitab Bustan al Katibin)

Karangan yang mempesonakan ketika melawat Melayu Online. Syabas !

18 thoughts on “Cantik! Melayu Online

  1. hi tom, hehe this comment bukan pasal melayu online k, jgn marah brader.. actually i’m wondering which blog are most active at? you have quite a few n pls brief me where do you prefer me to be in contact with u?

  2. oic.. i think this is the best i’ve seen among all that u had before.. easier to navigate.. i tengok kat travelogue tu.. x nampak pun lagi anyone doing it tom..? lagi 2 or 3 chapters i’ll complete mine.. buat la like what u said k.. i may not b writing for a while after this tom.. makin bz la.. banyak syllabus baru nak kena tulis..

  3. bukan x mau tom.. actually i don’t think i can commit fully on blog.. at times i’m too out spoken.. nanti dapat trouble pulak.. esp bila tengok news kat al-jazeera.. hati ni membara je.. tempted nak tulis.. but, bila fikir balik.. what will i get..? after my african story, i will just use my blog as info centre relating to our business.. lately ni pun cam dah minat sangat la nak tulis.. rasa cam buang masa je.. esp after dah tukar image n appearance tom..

  4. Puan SifuPTS,

    Saya sedang memujuk DJ Ray menulis travelogue 100 hari Kembara di Afrika. Dia kawan lama semasa di Pulau Langkawi, sekarang jadi cikgu bahasa Perancis/Inggeris di sana. Kisahnya sudah ada diblognya cuma ia masih dalam BI.

  5. Hi Puan SifuPTS,
    cam tom kata tu la.. saya suka gak nak get involve.. and since story tu dah ada.. kalau tom translate kan lebih baik coz bahasa sastera dia tu.. i salut la..

  6. Tuan Ray,

    Bahasa Melayu tuan amat buruk, tidak layak menjadi penulis PTS yang memperjuangkan Bahasa Melayu Tinggi….

    Tuan Tom,

    Mengapa terikut-ikut pula BMR Tuan Ray!

  7. thanks sifupts, that explains it. i’m more comfortable with english.. boringnyer kalau nak tulis bahasa melayu tinggi2 dalam short message cam ni.. no feeling la.

  8. hi tom, u saw that egoistic word used ‘x layak’ right? i really hate people who think they are somekind of ‘god’ and like to label others on petty things right? haha.. at least that confirms my initial extremely little interest about the travelogue rounds up to ‘negative zero’…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s