Malaysia juga perlukan khidmat sami Buddha

Tok Sami Buddha di Burma sudah bertindak. Apakah mereka, tok tok samai ini boleh kita labelkan sebagai pengganas, perusuh dan anasir anasir subversif? Dari kacamata nasionalisme Malaysia 2007 memang mereka wajar dilabelkan begitu kerana telah mencetuskan huru hara. Jika kita tidak ketahui sejarah dan perkembangan dunia maka kejadian di Burma itu menunjukkan betapa jahatnya para sami itu. Begitu juga di Malaysia, mereka yang tidak tahu akan terus bertaklid dengan akhbar akhbar cari makan sesuap nasi seperti Utusan dan Berita Harian yang Inggerisnya ialah NST.

Apa pendirian kerajaan Malaysia? Sokong Tok Sami atau sokong junta tentera Burma yang seluruh dunia kutuk itu? Menteri Luar Malaysia Syed Hamid yang bijak itu berpendapat eloklajh kerajaan Burma sedar akan aspirasi rakyat. Ehem ehem! Sedap sungguh ayat.

Yang menarik perhatian saya ialah petikan kata seorang diplomat:
Kerajaan Myanmar sangat bertolak ansur terhadap penunjuk perasaan dan tidak mengambil sebarang tindakan terhadap sami-sami tersebut kerana menerima tekanan daripada China.

Melihat kepada peranan dan sumbangan positif tok tok sami dalam kancah politik Burma, apakah tok tok sami Malysia tidak boleh mencontohi mereka?

3 thoughts on “Malaysia juga perlukan khidmat sami Buddha

  1. Saya sokong Junta Tentera Burma sebab Tok Sami dan konco-konco nya semua adalah bidak-bidak Mbah Aung San Su Kyii yang bersuamikan orang Inggeris, yang telah “dieksploit” oleh Barat untuk menakluki Burma, macam Iraq.

    Regim tentera Burma sudah sekian lama membuatkan negara itu tidak relevan dengan arus kehidupan negara liberal demokrat. Menjadi seperti duri dalam daging ASEAN. Aung San Su Kyii tidak boleh dihukum kerana berkahwin orang Inggeris, kan itu sudah jodoh.

  2. Free Burma!
    International Bloggers’ Day for Burma on the 4th of October

    International bloggers are preparing an action to support the peaceful revolution in Burma. We want to set a sign for freedom and show our sympathy for these people who are fighting their cruel regime without weapons. These Bloggers are planning to refrain from posting to their blogs on October 4 and just put up one Banner then, underlined with the words „Free Burma!“.

    http://www.free-burma.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s