Kesahihan Video V K Lingam boleh jejaskan siapa?

Saya sedang menyiasat dan mengkaji kesahihan video tersebut. Saya akan gunakan otak yang rasional dan dengan sdikit bantuan teknologi. Sementara itu anda juga mampu menganalisis video tersebut, jangan bimbang kerana mungkin sekian lama anda menonton gambar gambar Hindi/Tamil/Hollywood dan tidak perasan akan bakat anda menilai kesahihan sesuatu video itu. Rakyat Malaysia memang Boleh! Harap bersabar, tuan tuan dan puan puan.

4 thoughts on “Kesahihan Video V K Lingam boleh jejaskan siapa?

 1. Kerana terlampau terang suluhannyalah ia menjadi tanda tanya! Jgn pula suruhanjaya bebas itu berhukum rakaman “super impose”, mcm kes gambar lucah Edry-Linda Rafar.

  Pandangan kritikal saya terhadap video itu,
  (1) Kualiti – Widescreen?? Jenis kamera amatur apa yg boleh merakam widescreen? Ada pulak autofokus.

  (2) Patriotik sungguh! – Di akhir perbualan si Lingam berkata, “for the sake of PM and for the sake of the country”. Diketika ini, terfikir saya, adakah perbualan ini lakonkan?

  (3) Tiada ttg menentukan penghakiman. Perbualan berkisar usaha melobi jawatan. Apa salahnya mengenai itu? Bukankah itu politiking dan ia berlaku di mana-mana, mahupun kehakiman (kecualilah dihakimi robot). Walaupun kita tolak amalan ini dari segi prinsip, tapi praktisnya begitu.

  Pada saya, video ini akan menjejaskan Anwar sendiri. Ini bukanlah pertama kali bukti “wiretap” dikeluarkan oleh Anwar. Ini memberi anggapan yg jika Anwar jd PM, dengar curi akan menjadi halal. Pada saya, politik mendedahkan “dengar curi” ini bukan politik beretika.

  Bukankah di dalam ta’zir dan hudud ada “an eye for an eye”. Dulu kau telangjangkan aku, sekarang aku telanjang kau pula! Jika Anwar melaksanakan wiretap seperti Patriotic Act USA maka kita singkirkan dia seperti mana yang ingin disingkirkan akta ISA itu.

 2. Salam Abg Rastom…
  Kopivosian ini adalah satu ucapan selamat dalam bahasa kadazandusun. Contohnya: Kopivosian Tadau Tagazo do Kaamatan / Selamat Menyambut Pesta Menuai/ Happy Harvest Festival.

  Kopivosian ladymariah!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s