Komen terpilih mengenai media massa Malaysia

Bashirah Bakar berpendapat seperti berikut, apakah anda setuju dengan pandangannya?

sebagai orang yang terlibat secara langsung dengan bidang kewartawanan, saya kurang bersetuju bila abg mat ckp media massa kini lebih pengampu dan kurang berkualiti sampai pembaca perlu cari alternatif lain untuk tahu realiti sebenar politik negara. apa yang saya rasa pembaca perlu sedar ialah ‘who owns the media’ that means pembaca harus akur yang pemerintah berkuasa menguasai media dan punyai agenda politik mereka sendiri, jadi apa yang salahnya jika mereka nak guna pengaruh dan aset yang mereka ada untuk kepentingan mereka, malah kalau pihak pembangkang pun berada dalam situasi dan kedudukan yang sama adalah tak mustahil mereka akan melakukan hal yang serupa. jadi kita sebagai pembaca perlu selektif dan elak diri dari jadi mangsa limpahan informasi dari media massa. media sekadar menyampaikan maklumat dan agendanya, tapi yang menerima mesej tu adalah kita sendiri, kalau kita rasa maklumat yang disampaikan tidak sesuai dengan pegangan dan pemahaman kita kita jgn marahkan pemberita
yang hanya menjalankan tugas menulis berita atau secara tak langsungnya menyalahkan media massa. kita kena bersikap terbuka.

8 thoughts on “Komen terpilih mengenai media massa Malaysia

  1. Waktu ini, bukan setakat berita politik yang memualkan, politik itu sendiri yang memualkan.

    Akhbar/media perdana, mahupun blog. akhbar elektronik semuanya sampai ke tahap memualkan, kerana penulisan yang terlampau “bias”. Pro-kerajaan merapu-rapu membodek, media anti-kerajaan terlampau-lampau kesat perkataan dan kutukannya. Laman seperti malaysiakini dan malaysia-today pada “waktu-waktu tenang” dapat menyempurnakan kedahagaan maklumat, namun sejak akhir-akhir ini, sama menggila seperti media perdana. Demam pilihan raya kot.

    Apa yang saya perlukan ialah laporan berimbang (balanced reporting) tak kira dari apa sumber; blog, web, tv juga akhbar. Adakah perlu saya lusuri jurnal-jurnal akademik yang kerap ketinggalan keretapi untuk memenuhi kedahagaan saya??

    Mengenai wartawan, ada juga perkara memualkan hatta perkara yang tidak berkaitan politik. Laporan-laporan syok sendiri mencari sensasi tapi lebih memualkan dari berita politik. Dengan berbagai isu, kerap juga Utusan Malaysia/B Harian jatuh taraf beritanya seperti Harian Metro. Apa perlu usaha sekumpulan bomoh dalam mencari Sharlinie dilapor dan diheboh-lebohkan sedangkan belum ada hasilnya. Pada saya, ada penurunan kualiti berita yang amat ketara pada media perdana.

  2. We love our freedoms and liberties and we want everyone to have them, including the terrorist next door. We are a peaceful, tolerant and welcoming sort, with our arms wide open to all comers and all ideologies, including those that wish us harm.

    I submit that the same people, who authorize government to use these additional powers to defend the nation today, have the power to remove those special powers once the threat no longer exists. This of course means that we will have to remain engaged in the process ourselves, until such time that these powers are no longer required, then remove them and return to life as it once was.

    But the emotional rhetoric surrounding the subject of this or any other war makes making such difficult decisions even more difficult. It clouds the issues and causes people to fear themselves more than their enemies.

    We fear our own government why? It’s elected by us. Anytime we get sick of the one we have, we can elect another one. We are the government. Our government can do nothing that we don’t consent to. If we consent by our silence, shame on us!

    Public perception of the media isn’t very positive these days. Every year, it seems, there’s a new study telling us that the media ranks right up there with politicians and used-car salesmen in the trustworthy category.

    There are undoubtedly many causes of this, but it’s possible that at least part of it comes from the fact that, in an increasingly corporate world, media companies are acting more like companies than they are the champions of free speech and the public good.

    After all, reporters pursue information all the time from sources who are ostensibly restricted by similar corporate policies.

    What can i say is don’t only blame the media but in any case, the availability of new types of media need not lead automatically to the decline of older ones. The availability of greater choice does not necessarily make people stop reading books. How the public engages with ideas is not reducible to the latest trends in technology, but is likely to be influenced by wider cultural and social dynamics.

    Media are vehicles for transmitting. What a particular medium transmits defines the nature of that medium. How it transmits (i.e., the nature of the delivery system), draws upon, emphasizes, or even cultivates one or more senses and skills in the receiver or consumer.

    The audience, however, is often unaware of just how important a given medium has been in shaping audience comprehension and expectation. In other words, the audience of a new medium must be trained to decode the message of a medium, learn the proper language, grammar, emotional impact and requisite senses, skills and aptitudes demanded by the new medium. It is this novelty of psychological and sensory-motor schemata that quickly separates generations, in terms of comfort with and mastery of new media. It also endlessly creates new classes of technogurus and technophobes.

    The media is devoutly a reflection of its creators, in all their mediated reflection, incarnation, aspiration and rumination. To study this remarkable panoply is to study the creators and their creations. It is to come to understand their arenas of work and arenas of play, their things of work and their things of play. To study media psychology is, in the final scene, to study how humans represent themselves to themselves through lenses, through harmonics and through spectra and how humans send these self-images across time and space in a fierce proclamation of existence.

  3. aku x prcy media. blog2 smph yg bnyk ni lg brmruah n tlus. nkth.

    ustaz smsmen,

    Ya! Kata kunci yang ajaib itu ialah BERMARUAH! hahahaha!nkth.

  4. media 2 luas merangkumi media elektronik (radio, tv), media cetak (surat khabar,majalah,buku dll), media baru (internet). mmg kita tak percaya tp secara tak langsung kita guna dan adapt all kind of media yang ada. jalan2 kat highway pun ada macam2 advertisment. so, kita tak bleh lari dari semua jenis maklumat atau iklan yang terpampang dalam media. cuma ada satu cara saja….kembali ke zaman batu dimana suma orang menghuni dalam gua dan tak terdedah dengan sebarang unsur2 atau sentiment yang melibatkan media. hahaha amacam nak joint Perak Man ker???

  5. Bashirah melampau bila sebut orang perlu kembali ke zaman batu bila nak lari dari media moden.

    Tak perlu, cuma jalankan kehidupan secara kekampungan. Orang melayu pun baru kurang seratus tahun mengenal surat khabar. Buat apa kembali kepada dunia ribuan tahun.

    Saya pernah pergi ke Afghanistan semasa Pilihanraya Presiden 2004. Ada orang kampung yang tidak tahu mereka ada sultan ataupun dilanggar Soviet. Kampung-kampung di tengah Afghanistan ini kurang 300km dari kabul, dan langsung terputus dengan dunia luar waktu musim sejuk. Mereka bukannya nomad; tetapi berladang, berkebun. Malah pernah satu ketika menjadi pusat dunia; tersegamnya Budha Bamiyan. Ada tempat di dunia ini yang terpencil yang sekali sekala sahaja boleh terhubung dgn dunia luar.

    Saya tidak setuju manusia perlu diajar, diorientasi menerima satu gaya standard secara bulat-bulat. Apatah dalam dunia melayu…. nasibnya akan sama saja seperti bahasa melayu baku. Yang boleh saya setuju ialah jika hasil pengajaran untuk penajaman deria kita, supaya memahami apa yang tersurat dan kemudian yang tersirat pada kertas yang terconteng hasil tangan manusia.

    None nation was born stupid.

  6. “I am a reporter. Reporters report what other people say. Generally we report important, influential people, but only when they say something new, because what important people say is of most interest to others, and they are the ones who shape our world.”

    “It was my job to report what those in power were doing or thinking… That is all someone in my sort of job can do. We are not investigative reporters.”

    “We are not in the business of editorialising our news reports.” In translation, this means: ‘We don’t express personal opinions in our news reports.’

    I bring this up for a reason. Big media is ravenous. It never gets enough, it always wants more. And it will stop at nothing to get it. These are imperial conglomerates.

    However, corporate publishers have promoted the idea of “professional journalism”. For the first time, reporters would be trained in special “schools of journalism” to master the arts of objective, balanced reporting.

    When we talk about humanity, if we take the full meaning of the term society into consideration, it will be seen that till now human beings have not been able to form a real society. But one thing we should confess is world nowadays often changes all aspect of life. This means people get easy been influents by new media.

    Maybe in rural or small town the link of information is quite difficult to reach but is the scenario is still the same in 20-50 years shortly? I don’t think so, do you?

    So, we have to admit that maybe currently the people live in Afghanistan like you say is not up to date with any information or latest news but who knows they will “eyes wide open” in the future.

    Nothing can stop the link of information to spread the world besides most country nowadays struggle to develop their infrastructure in many aspect especially media and information.

  7. cik bashirah,

    Betul ke ? Mungkin u masih baru dlm bidang ini jadi tak heran.. yang saya tahu repoter kena report apa yg ‘mereka’ aka pemerintah mahu dengar dan beritahu pd rakyat ( kes politik di Malaysia) …. tapi kalau negara luar lain pulak gayanya.Kalau cik bashirah ingat jadi reporter adalah kerja yg sangat mulia. teruskan … tapi akan datang masa dan ketika (pd mereka yg masih waras)…..kerja ini mcm jadi pecacai pd BN. Bukan semua pembaca dan pendengar terdiri dari’ kuda kayu ‘atau ‘tong sampah’…kalau setakat’ report writing’ dalam UPSR pun ada !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s