Kumpulan 11 Umno (Lama) membuka cerita lama yang penuh drama

Siapakah dan apakah peranan Kumpulan 11 Umno (Lama)? Ini cerita tahun 1987, yang ada banyak kaitan dengan Tun Mahathir, penyingkiran Tun Saleh Abas sebagai Ketua Hakim, pengharaman Umno (lama dan asal) dan bibit bibit kemerosotan Kehakiman. Agenda Daily memuatkan sedikit sebanyak cerita latar. Sekurang kurangnya ada tahu rentetan peristiwa bersejarah negara kenapa setelah 20 tahun Tun Saleh Abas diberikan bayaran ex-gratia sebagai penghargaan. Bayaran itu juga menjadi polemik kerana dipersoalkan kenapa tiada permohonan maaf. Barangkali anda diantara mereka yang tertanya tanya apa yang ada di sebalik jenaka “correct, correct, correct”? Nah, itupun ada kaitan dengan peristiwa ini.

6 thoughts on “Kumpulan 11 Umno (Lama) membuka cerita lama yang penuh drama

  1. Dr. elrastom,

    aku suka episod telanjang, demi telanjang ini. seolah2 adaThrills.

    orang yang ditelanjangi itu ibarat telah dipinggirkan oleh anak dan menantu sendiri.

    sebagai seorang yang gila filem, aku harap agar segala2nya akan berakhiir dengan kebaikan.

    Yang jahat dan antogonist sewajibnya dihukum.
    jika tidak,
    biar tuhan saja…
    hehe

  2. The Truth Shall Always Prevail. Some are waiting for the here after, yet even now here, it emerges nicely for us to ponder.

  3. Nampaknya kita berdua bukanlah dari Kumpulan 11, barangkali mereka yang semacam Hang Tuah telah dan bakal dilihat sebagai Hang Jebat, dulu, kini dan akan datang. Pun begitu, Kumpulan berikut ini ialah Ahmad Letefee and aku, ngajak hang, untuk beri nafas Radio Kampus UiTM. Ini slides show di Radio 24, http://atotalblog.wordpress.com/.

  4. aku maleh sebenarnya nak bukak ceretera kumpulan 11 yang aku salut ni. banyak yang pandai cakap tapi tak tau sejarah. baca sejarah pun suratkhabar umno.

    tak payah bising2. nak tau apa itu kumpulan 11, pi tanya sama Hajah Marina Yusuf. Hidup lagi…dia. BUkan jauh pun.

    Aku cuba ekstrak begini. Kumpulan 11 = Marina Yusuf & Ahmad Mokhtar Hj. Mohamad.

    Bila umno diharamkan Ku Li yg dari mula langsung mengambil sikap berkecuali…dibantai tanpa belas. Marina pun sebenarnya bukan salah semua.

    Budak-budak hingusan yg baru nak mengenal politik, boleh la depa bagi gula-gula asam jawa.

    Tun Salleh cerita selepas itu. Jangan pakai main tebuk tengah-tengah beb. KIta kena pakai consequence… baru dapat trace mana malaun punyer kerja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s