Umno dan feudalisme

Prof Chandramugi: Dulu lagi saya sudah cakap Umno feudalis, tetapi siapa yang peduli?
Prof Kang Kong: Mungkin mereka tak faham Prof, Tuan tulis bahasa terlalu tinggi, bahasa pula bahasa Inggeris. Mana boleh orang Umno faham. Mereka bukan faham makna feudalis, komunis pun mereka fikir yang beruniform dan selalu bawa senapang.
Prof Chandramugi: Mana boleh tulis bahasa Melayu, orang Melayu baca dua muka surat saja setahun, buku saya bukan 2 muka surat tau! Prof mesti faham, PM kita yang banyak jasa dulu pun tulis Malay Dilemma dalam BI. Baru nampak class sikit…
Prof Kang Kong:Tapi, Prof dulu kuat hentam UMNO, kata feudalislah, otak udanglah tapi sejak kebelakangan ni Prof macam beria ia sokong UMNO….ada niat nak jadi ahlikah? Maklumlah, macam slogan kad Amex tu – “Membership has its privileges.”. Prof sekarang pun nampak hidup selesa, tak macam dulu, bergaduh dengan budak budak pembangkang sampai ada cerita Prof mengamuk dalam mesyuarat.
Prof Chandramugi: Dulu saya muda, Prof Kang pun muda, macam macam idealisme kita dulu bukan? Sekarang dah tua tua mau lawan apa lagi?
Prof Kang Kong: Oh, Prof mau masuk cuci feudalisme UMNO dari dalam macam Ezam mau cuci rasuahlah?
Prof Chandramugi: You ni otak geliga sungguhlah Prof Kang. Tak sangka diam diam berisi macam ubi keledek. Patut tukar nama jadi Prof Ubi Keledek lagi cool. Negara kita pun sedang kempen makan ubi keledek. You memang layak dinaikkan pangkat jadi Prof Emeritus, setujukah?
Ahhh….you just keep quiet, don’t say anything. Saya angkat telefon saja. Ingat ya, jangan bising bising.

10 thoughts on “Umno dan feudalisme

  1. Mungkin barangkali agaknya, yang di dalam UMNO pun ramai yang terkeliru. Terlalu dekat lalu tidak nampak hala tujunya. Orang yang berada di luar nampak, apa yang patut dilakukan dan ke mana hala tujunya supaya kekal relevan menjelang PRU 13. Sementara menunggu pengumuman Ezam Mohd Noor, dan apa juga serbuk pencuci tawarannya, sama-samalah kita makan nasi segenggam sehari. Adeh!
    Sama saja, dia masuk ka keluaq ka, kapal Titanic The Unsinkable akhirnya bertemu katarsis.

  2. Ku Siram Budi.
    Ku Siram Kasih…Sejati..

    Harapkan Subur Murni.
    RUPANYA TAK MENJADIIIIIIIIIII………………..

    “KEMPEN MAKAN UBI KELEDEK iMNO”

    Harapkan subur murni
    Rupanya tak menjadi
    pasang angan di dalam mimpi
    Dah jadi haram di banyak negeri
    Itulah ajaran Islam hadhari

  3. Ini analisis terbaru di blogku :

    Seperti di Indonesia, Golkar justru berperan penting dalam menggulirkan Reformasi; dengan meminjam tangan oposisi yang dipimpin Megawati, Amin Rais dan Gus Dur. Tampaknya di Malaysia pun bakal demikian, UMNO akan berkonsolidasi dan kemudian memimpin Reformasi, dengan memanfaatkan kepercayaan rakyat terhadap Anwar.

    Ingin lebih lengkap ? Klik link ini :

    http://ayomerdeka.wordpress.com/2008/05/28/kekuasaan-badawi-memasuki-%e2%80%9cinjury-time%e2%80%9d/

    Terima kasih
    Salam persaudaraan dari Jakarta
    Robert, politik serba mungkin adanya, cuma masa yang menentukan. Di dalam masa terdekat ini amat bahaya jika dipinjam tangan oposisi kerana tangan itu bakal membidas.

  4. Walaupun politit dalam UMNO adalah politit yang pelek, namun menarik sekali melihat telatah dan kebersekongkolannya, mereka itu, dari jarak dan keluasan Middle Rock yang telah kita capai ke-win-win-annya. Harap yang musuh menjadi sahabat dan yang sahabat menjadi musuh, akan bersatu bersetia dan apa lagi yang patut-patut. Pada aku UMNO ialah sampan di lautan samudera yang sudah hilang hala tujunya, dan bakal berlaga siku dada dan kepala ramai di antara mereka, menjelang pertandingan sengit di perhimpunan agung Disember 2008 ini.

  5. tetuan elrastom iguana el-hajj,

    memang sah…..

    makan nasik sa-orang diri
    pilu merawat hati
    rela hidup menyindiri
    mengikut ezam pergi
    pergi yang tak akan kembali

    hehe

  6. Rastom, a totally happy birthday to you. Semoga di maqam kebijaksanaan, dan tercapai cita.
    Terima kasih Zub, hang ingat juga tarikh tu.

  7. jgn biar hati MENGUASAI akal fikiran..tp jgn gak biar akal fikiran MEMATIKAN hati…
    Kalau akal sihat bagaimana?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s