Makanan di lokap dan penjara : isu sebenarnya apa?

Update: Lihat juga apa kata penarik beca.

Ketika yang bukan Islam bersuara lantang menentang ISA , yang mendakwa beragama Islam pula gila-gila menyokong ISA

Malaysiakini:Makanan berkhasiat, 3x sehari di lokap

.
———————————

Teresa Kok merungut bab makanan di lokap kini menjadi bahan bualan banyak blog Melayu. Saya sempat meninjau blog Hasbullah Pit yang kreatif dengan resipi Resepi Biskut Kacang Mozilla (Firefox & ThunderBird). Dari blog beliau saya ikuti link ke blog penarik beca. Cara santai penarik beca memblog kadang kadang teramat kabur mesejnya, beliau terlalu romantis dengan kisah kisah lama.

Komen komen yang saya baca di dalam blognya ternyata banyak yang tersasar, mungkin kerana kekaburan mesej penarik beca? Fokus koment komen kepada isu makanan yang disediakan tenggelam, isu perkauman yang timbul. Seolah olah orang Melayu sudah tidak faham erti keadilan di dalam Islam.

Isu yang saya nampak daripada keluhan Teresa Kok perlu disiasat kerana mengikut harga semasa
satu kepala sehari belanja makan adalah RM18.60! Itu harga semasa tender pembekal yang terkini untuk lokap lokap di Malaysia. Bandingkan harga tersebut dengan apa yang disediakan oleh pembekal seperti yang didakwa oleh Teresa Kok. Hidangan yang standard untuk makan tengah hari mesti ada ayam, sayur, buah, sambal ikan biilis dan air sirap. Ini bukan cerita mengada ngada memberi nikmat lazat kepada OKT tetapi ini adalah piawaian dan PDRM (Lojistik) sendiri telah menerimapakai piawaian ini. Sarapan pagi pula telur rebus, roti, mee atau bihun goreng dan teh panas. Jika benar piawaian membekalkan makanan tidak dipatuhi (memang sudah jadi tradisi atau mungkin kaedah untuk menyedarkan OKT) wajarkah orang yang merungut dipersalahkan dan yang penting sekali wajarkah kita meneruskan amalan menerima dengan lapang dada sikap pembekal, kontrektor yang tidak mematuhi spesifikasi?

Notakakiayam:
menu lokap:sarapan :dulu roti 2 keping teh o
tengahhari :telor, nasi putih, kuah kari, air (paip sajalah)
Sekarang sudah taraf makanan antarabangsa. (jika kontrektor tak main tipu)
Kalau hendak lebih sedap dan ada pilihan, jangan masuk lokap, minta penjara sebab menu makanan penjara lebih sedap.

14 thoughts on “Makanan di lokap dan penjara : isu sebenarnya apa?

  1. jitraman, sini ok lagi, tapi tengok kawasan juga. Kawasan Jitra mahal berbanding Alor Star. S. Petani masih ok….tapi jangan di Langkawi, mahai nak mampoih!

  2. yang lain lain harga makanan pergi kat perut…….
    kuat “kelija” manyak penat..woo hehehe..

    mereka lalam jail tarak penat woo..nangeh siang malam..

  3. saya nak tengok lepas ni ada orang veteran umno buka cerita pasal menu kat penjara/lokap semasa zaman jepun.

    ‘dulu orang melayu susah, makan ubi saja untuk isi perut, sekarang pi la mcdonald beli ubi goreng, kurang2 kena RM2.50 woo..’

  4. Ikut standard tu okaylah.

    Tapi jikalau gamaknya makanan dalam lokap dan penjara sedap belaka, mungkin ramai beratur nak masuk sana.

    Menteri dah lah tak ada rambut, habeh cam nor? Penin!

  5. hehe..

    Isu “Puan” Teresa Kok dah pun hampir selesai.
    Rupa-rupanya Nyonya separa-tak laku ini ada sa-dikit auta dalam isu pemakanan

    hehe..takpalah….Pada sudut psikologi itu adalah perkara biasa…

    Mungkin beliau inginkan perhatian dan sympathy.

    Apek di luar sana tidak-faham-faham runtunan hati si-Teresa Kok, wanita yang tangkas dan berapi itu. Mereka buat-buat pekak.

    Selalunya singa jantan yang mengaum untuk cari pasangan.
    Kali ini terbalik pula.

    TYT Elrastom, aku dengar kau begitu meminati bahasa Mandarin dan Cantonese.

    Aku rasa inilah masanya untuk kau lakukan praktikal berbahasa itu di-luar waktu bekerja. Mungkin di sebelah malam.

    Sementelahan kuota masih lagi 3.

    kah.kah..kah

    tuan el hakim albadawiyyun,
    Perihal kuota masih 3 itu saya setuju, cuma ia diperuntukkan khusus untuk yang dara sahaja (tidak termasuk yang kategori separa tak laku). Menyenai xiaoche Teresa Kok dan isu dog food, tiadalah beta terasa akan hati perihal apa yang diujarkan kerana seperti kata Tuan beliau menagih perhatian. Beliau juga wakil rakyat, tidak mustahil juga beliau mewakili sebahagian besar rakyat yang memilihnya meminta perhatian. ~ Janganlah kami diperlakukan seperti anjing!~ Janganlah naikkan harga minyak secara mengejut, Janganlah gunakan FRU terhadap rakyat bersuara…tetapi tiap tiap tahun ulat ulat tiket bas bersepah di Puduraya…hehehehe

  6. Pada asalnya, apabila dikemukakan menu lokap itu, ia kelihatan agak tipikal dan biasa.

    telor rebus, roti-2-keping dan teh panas (????)

    TETAPI

    Apabila dapat tahu bahawa tukang serve-nya adalah anggota polis,

    Terus selera jadi hilang. Tidak tahu ke mana pergi.

    kadang2 terasa orang yang membawa makanan itu seolah2 spt berpenyakit.

    Kadang2 tertanya juga dalam hati, ROTI-2-KEPING dalam Lokap itu dapat dari mana ???

    tapi kalau dah lapar. NGAP saja la… walaupun ia adalah lebihan roti 3 hari lepas dan sesetengahnya dahpun diNGAP terdahulu oleh sang-tikus.

    hehe..

    Apakah tuan Hakim yang arif juga terperangkap di dalam lapisan asap terbitan regim tercungap cungap? hehehehe

  7. Andainya benar bagai dikata, hmmm… bestnya dok dalam jail. Tak payah koje, makan enak juga😀

    Zalisa, saya dengar seorang pembekal makanan lokap kata, “ada OKT yang lebih rela masuk penjara kerana menu.”

  8. aah http://www.zalizamas.blogspot.com duduk dalam penjara memang best. ramai sudah ulama ulama muktabar terperangkap fizikal dalam penjara tapi jiwanya bebas merdeka. Syed Qutb, Ibn Taimiyah menulis buku dan kitab kitab. Saya ada poem daripada Maqdisi yang sepanjang hidupnya dipenjara Jordan. Memang best duduk dalam jel.
    Poem ini pun di tuju untuk Bro RPK,

    http://leadhumancapital.com/2008/05/mpowmuslim-prisoners-of-war-or-equivalent/

    Dear brothers who dwell in these prisons..

    To you I write with distresses..

    If to ALLAH you hold fast,

    Then what harm will a misfortune do to you?

    Beware dear brother

    Of making you corrupting your thoughts,

    Regarding the promise of the Deity, Mighty and Strong…

    Verily He has promised the believers with salvation..

    As He saved Yunus

    From the dark depths of the belly of the fish

    Dear Brother,

    Before you passed the ancient ones..

    These prisons are but like those prisons,

    Did not Yusuf dwell in there for a phase??

    And Musa,

    The Tyrants threatened him with it and such was the Messenger

    Of the Generous Deity to imprison him..

    …..The Pagans plotted so my Lord saved him through his hijrah in the company

    Of that trustworthy friend..

    And in their footsteps…

    The believers traversed..

    Like Ahmad, that firm Imam,

    And likewise Ibn Taimiyah was blessed with it

    In the fortress of Sham, as prisoner he dwelled.

    Hundreds of thousands of the true faithful dwelled for a time in these prisons.

    Be not weak, dear brother..

    Nor lose hope, when your time comes nor submit

    Strengthen yourself by remembering the Deity, Most Supreme

    And hasten in memorizing the Manifest Book.

    That is for your heart a secure stronghold and

    This is for your spirit an assisting provision.

    These are hardships soon they will all cease and remaining form it will be various

    Fruits of benefits, so if they intimidate you and they threaten you

    Never weaken nor soften to them

    And even if they insult you and they torture you and if

    They beat you, submit not

    You are not the first to be tortured for a mighty religion and a Manifest Legislation

    Nor are you alone on this path for there are countless caravans throughout the years and if an Eid passes by

    and a son is born and months rotate, while you are imprisoned, do not

    Grieve O brother of the Righteous Ones

    Of departing from family and losing children

    And if they forbid you from their visits and likewise, their letters never appear,

    So if this is for a Lord and Religion, then where is the patience, where is the

    Certainty and where are your past speeches regarding the (height of the) Millah of That Trustworthy Messenger?

    That intimate friend went willingly to slaughter his son, a clear trial on a magnificent, noble day like today without any anxiety, he put him down upon his forehead.

    So my Lord saved him through His Good Will and ransomed

    him with a fat sheep, but you..

    Your sons are in a carefree life and diversion and

    amusement and a secured home

    Yet you have not been asked to slaughter them,

    Rather merely for patience of a temporary separation for verily, they are in the care of a Merciful Lord and your are in solitude with Him and Faith..

    For the pleasure of a Lord and assisting a religion,

    Life and all children become insignificant..

    For the pleasure of a Lord, the Mighty and Generous,

    The Prisons come perfumed and the bitter come sweet

    For the Pleasure of My Lord

    The Prisons Come Perfumed

  9. sudut pandang yang sungguh menarik dan segar mengenai isu yang menyeramkan. makanan dan politik memang tak terpisahkan, kendati dalam kehidupan sehari-hari banyak yang melupakan adanya hubungan itu.

    Selamat menunaikan ibadah, Bang Rastom

    salam dari Indonesia

  10. isu sbnrnya ialah perhatian&ketegangan yg mmpu dicetuskn..itu sj..mereka akn cuba mencari akal utk mewujudkan ,menarik@mengalihkn perhatian rakyat..mgkn mereka tgh lakukan sstu(tgh tnm cerucuk utk bn kndang babi,batalkn kontarak2 utk org melayu) tp p’hatian rakyat lbh kpd isu teresa ni,so sng la kerja2 mereka djalnkn..kita pn xtahu apa plan diorg yg sdg b’jln skang ni sbb semua asyik bncang pasal isu ni ja..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s