Petua Napoleon Bonaparte

Kata kata hikmat orang yang besar pengaruhnya di dalam sejarah Eropah banyak aplikasinya untuk kita amati. Apa yang anda faham dengan kalimat Never interrupt your enemy when he is making a mistake. Mungkin Dr Zubli, Ir. bumilangit atau Sheikhul Arqam elhakim atau siapa yang boleh menterjemahkannya ke Bahasa Melayu? Penterjemah terbaik akan diberi hadiah sepinggan laksa telok kecai (sambal kelapa) 🙂

20 thoughts on “Petua Napoleon Bonaparte

  1. “Never interrupt your enemy when he is making a mistake. ”

    Saya terjemah:
    “Kalau anda lihat musuh membuat kesilapan, bodeklah dia dan katakan apa yang dia lakukan itu cukup bagus!”

    🙂

  2. tuanku Tohtunku elrastom el-rojak-satu-wonek…

    hehe….

    aku suka napoleon kerna itu..

    hehehehe…

    Tuanku prof Zubli,

    hehe..artikel tuanku dalam TKO sangat bahaya dengan pendedahan nama yang tiada ber-nick…

    dengar-dengar menantu-kesayangan-Babah si-abdullah badawi sedang mencari anda..

    hehe..

  3. Never interrupt your enemy when he is making a mistake

    maaf pak rastom, englis saya tahap mat taib saja. setelah rujuk kamus webster, inilah kira2 hasilnya.

    “jangan kacau/tegur orang yang tengah korek hidung”

    betul ke?

    patot la kita asyik bersembang tentang senibina, spongebob dan kotak hitam rupanya! kah kah kah!

  4. Al-Hakim, terima kasih di atas peringatan.

    Depa nii semacam tidak boleh dikritik.

    Rehat kejap…Tak lama dah, Disember atau Mac. Jika tidak…1 Jun 2100.

  5. Dr Zubli Emas & Dr (Gigi) elhakim,

    TKO tu laman semak kepala. Layout kuno Web 1.0 …mentaliti pengunjungnya pula hehehehe (malas cakap)…..kalau sedang sakit perut atau pening kepala….sakit jadi bertambah kronik…

  6. Rastom!

    Kelak depa ini Lah pengundi berdaftar yang akan tak faham perjuangan pemimpin tua bangka UMNO.

    Edukasens, kata Sudins, harap hang ingat.

  7. UMNO itu satu hal, fikiran keUmnoan itu satu hal pula (walaupun ahli berdaftar parti parti non- umno yang meladeni TKO). Aliran fikiran keUmnoan itu lebih bahaya daripada Umno sebagai satu organisasi. Si Sudins dan para profesor kangkongs wujud sebagai hambatan kemajuan minda saja.

  8. Ranking semacam pencalonan MT-Umno juga. Boleh percaya? Kiraan BOTD dikira dari segi keaktifan blog, kalau kita saling verinteraksi begini……menyacaklah ranking. Boleh dikira bawah sikit dari kerja spam menyepam.

  9. Terlioq bila baca pasal Laksa Telok Kechai…ttp parit depan kedai
    depa spoil aku punya appetite da…, depa dah bersih ke kawasan tu dah dekat 3 tahun aku tak pi belah sana…

    kalau ada kesempatan nak juga balik melawat pusara orang tua..Hari Raya Korban nanti.

  10. xuheida, soalan subjektif, jawapan ada macam macam. Dalam peperiksaan saya paling suka soalan subjektif…seperti Bincangkan…..bla bla…atau huraikan bla bla….senang score!

    jitraman Masalah longkang besar ini masalah nasional, setelah 51 tahun longkang monsoon Malaysia masih berbau, tersumbat dan selalu jadi pusat longgokan sampah. Nak tuduh pihak bandaran pun tak boleh, nanti bandaran kata pihak itu ini yang punya hal. Tak tau. mungkin perlu Akta Longkang pula?

  11. bumilangit, itulah rahsia orang tua. Buat buat tidur, telinga pasang secara total dengar apa anak cucu cakap (misal: orang tua tak sedar diri, kubur kata welcome, rumah kata goodbye)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s