Letak BM pada tempatnya, di mana?

Saya cuma senggol senggolan membaca temubual dengan Timbalan Ketua Pengarah DBP, Kamarul Zaman Shahrudin. (Utusan). Menyampah! Interviu yang panang lebar penuh retorik itu sekaligus terhapus bila kita baca pandangan Baha Zain:

…..kalau pemimpin Melayu sendiri tidak menghormati BM dengan mengenepikan bahasa Melayu sebagai pengantar Sains dan Matematik di sekolah, takkan pemimpin bangsa lain pula diharap akan menghormati bahasa kita.
Mana lebih penting BM di tepi jalan atau BM di dalam kelas sekolah?… (Padan Muka BM)

11 thoughts on “Letak BM pada tempatnya, di mana?

  1. Kepimpinan kita banyak hipokritnya! Bukan dari segi penggunaan bahasa sahaja. Dalam pelbagai bidang polisi dan pelaksanaanya juga. Nak cerita pun dah naik bosan.

    Tapi kalau ikut rasa bosan, ibarat kapal bocor dibiarkan tenggelam, sama-sama kita karam…

  2. betol2…..mmg betul kata2 Baha Zain tu…..

    Dan dalam bahasa paling mudah ttg Pentingnya Bahasa Melayu leh dijelaskan cam cerita dibwh…

    el-hakim seorang lelaki buta huruf berbangsa Afrika Muslim tapi boleh speaking Mat Salleh tinggal di pedalaman semenanjung teringin sangat untuk membaca dalam Bahasa Melayu kerana dia sedar Utusan Malaysia perlu dibaca dalam bahasa Melayu.

    Dia bertanya pada isterinya : “How tu lern tu read in Bahasa, Maknye.”

    Maknye : “Oh God. Paknye. You perlu go to skul, already”

    el-hakim : “Ohhh.. neba main, tumoro wil kam and I go.”

    Esoknya… bergeraklah el-hakim ke Bandar dengan cerianya. Sampai di satu sekolah, el-hakim sungguh gembira dan mengambil tempat duduknya. Pelajar kelas di situ kehairanan, lalu menghubungi Guru Besar.

    Guru besar : “Pakcik nak jumpa siapa”

    el-hakim : “wanna see Teacher. You no. Nak belajar bace dengan dia”

    Guru Besar : “Ohhh.. (geleng kepala) sayang sekali, pakcik dah ‘lewat sangat’ dah. “

    el-hakim : “So whats the probs… wanna judge me!”

    Guru besar : (dalam hati ) mental ke hapa..
    “Err gini pakcik balik dulu, berehat di rumah.. jangan lupa ubat”

    el-hakim : Tengkiu. Sure, Can I leave now.. ?

    Guru Besar : Sure. Bye . C.U.

    el-hakim pun singgah ke kedai ubat membeli 4 bijik panadol dan pulang dengan gagahnya.

    Sampai di rumah..

    Maknye : Eh, awal balik today, PakNye. Tak jadi nak sambung study ke?

    el-hakim : “Today I’m lewat sikit, then teacher tu denda suruh balik dulu lah. So Paknye Nak Advice sama Maknye. Esok wakeup me early, before azan Subuh and remind me tu bawak this medicine sekali ke sekolah.”

    Maknye : “Occay. Semoga dapat masuk Universiti.”

    el-hakim : Your Welcome.

  3. perkataan melayu hanya digunakan bila UMNO terdesak atau berhadapan dengan kelompok kampung.

    depan orang lain, disebut integrasi, harmoni, kita malaysian dan lain lain. harap maklum

  4. hehe..

    sampai skg aku tak faham apa yang el-bashirah tulis…

    aku rasa dalam 2-jam juga lah el-bashirah meng-edit cerita dongeng itu.

    hehe..

  5. dear el-bashirah,

    Shahidan Kassim apa khabar ?

    Dengar-dengar dia dah dapat Phd. with flying color.
    berguru dengan Haji Nordin Kardi bangkali.

    hehe…

  6. dear el-bashirah,

    Shahidan Kassim apa khabar ?

    Dengar-dengar dia dah dapat Phd. with flying color.
    berguru dengan Haji Nordin Kardi bangkali.

    Haji Nordin Kardi itu bukannya pensyarah biasa.

    hehe…

  7. bashirah: panggggggggg!!!!!
    el-hakim: adoihhhh……woiiii, sakit ar….apsal ko tampar aku ha?
    bashirah:sajer….
    el-hakim:whuaaaaaaaaaa……mak….
    bashirah: ?????? hikhikhik

  8. bumilangit: ehhh bashirah…betol ker ko pelempang si el-hakim tu ha????

    bashirah: betol la….takkan main2 pulak…aku dah pelempang dia laju2 td…

    bumilangit: eh berani ek ko…dia tu anak ikan tuan Rastom ko tau????

    bashirah: tau…nie pon atas titah perintah tuan Rastom la nie…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s