Malaya pun pernah, bukan Gaza saja

pilgerJohn Pilger berada di mana saja ada peperangan. Vietnam, Irag, Afghanistan adalah medan atau pejabatnya sebagai seorang jurnalis. Apa yang beliau tulis di dalam bukunya Hidden Agendas menyingkap banyak rahsia kerja kotor dan jahat kuasa besar.

Buku sejarah Malaya/Malaysia mengisahkan kehadiran British sebagai penyelamat umat daripada para teroris komunis. John Pilger melihat kehadiran British di Malaya tidak jauh bedanya dengan kemasukkan USA di Iraq, Vietnam dan peranan Israel di Palestin. Hari ini kita bersimpati penuh dengan nasib rakyat Palestin. Siapa yang pernah bersimpati dengan umat Malaya ketika British menjajah. Mungkin tidak ada kerana gambaran sejarah melakarkan mereka sebagai penyelamat. Apa kata John Pilger mengenai British di Malaya:

Critical to our understanding of current world events is the
way we view imperial machinations of the recent past. Malaya
is a case in point. To the celebrated historian Lord Hailey,
Malaya was ‘ceded by local Sultans’ and ‘voluntarily applied
for British protection’.19 There was no invasion; the people
were not subjugated. When British military forces attacked
Malaya between 1948 and 1960, this benign view prevailed.
There was no attack; the British establishment was ‘defending’
Malaya against a ‘counter-insurgency campaign’. British
companies then controlled most of the Malayan ‘prize’, as
Lord Milverton described the country’s natural resources,
notably its wealth of rubber and tin.

There was never an external threat to Malaya; the
’emergency’ was purely an internal affair. Yet the accredited
propaganda was that the ‘free world’ was defending Malaya
from Soviet/Chinese-backed aggression: a theme embraced by
academics and journalists alike. Malaya was a ‘good war’.
Only in its secret documents did the British Foreign Office
admit that the war ‘is very much in defence of [the] rubber
industry’.21
British behaviour in Malaya in essence was no different
from the American record in Vietnam, for which it proved
inspirational. Collective punishment was official policy; food
was withheld from villages judged guilty of sheltering
‘insurgents’; other villages were turned into concentration
camps and more than half a million people were forcibly
dispossessed. This ‘resettlement’ was described by the
Colonial Office in London as ‘a great piece of social development’.
Predating the American chemical assault on the
Vietnamese countryside, which destroyed half the forests and
caused widespread genetic damage, the British secretly
dropped defoliants and crop destroyers on Malaya from the
early 1950s. The chemicals, according to the Colonial Office,
provided ‘a lucrative field for experiment’.

4 thoughts on “Malaya pun pernah, bukan Gaza saja

  1. Memang betul!

    Lepas tu kita dok sanjung la British ni. Dok pi belajar makan pakai sudu garfu, sebagaimana mereka sibuk belajar makan pakai tangan. Dok sibuk pakai tali leher, sebagaimana mereka dok sibuk pakai baju Melayu.

    La ni kita pulak dok pi sokong Amerika tu, sebagaimana mereka dok sokong kita.

  2. u r rite..but..

    negeri lain yg tak ada org jajah pun ada yg mkn dgn sudu garfu…ada yg dengan tanga..dah itu je cara..kalau ada cara mkn suap guna cawan..mesti ada org yg akan ikut..

    pasal sokongan nie..kita nak boitkot pun, kerajaan tak buat apa2..kerajaan yg penting cukai laa..
    tapi cukai bukan perkara besar..

    pikir yg kerja kila coke dan kilang colgate itu..mana nak cari kerja kalau di arah tutup..sapa kerja kat kilang..melayu cina indian bumiputera yg dok jauh,miskin sederhana miskin..so..

    to me senang, pak lah presiden OIC….pikir la sendiri..ur action is another peole’s action….!!!daa

  3. scot persona,

    dari gaya bahasa anda dan poin anda, jelas anda pernah dijajah (atau masih di jajah).

    encik rastom, terima kasih kerana terbitkan entri ini.

    ‘orang putih yang berkulit putih dah balik; orang putih berkulit sawo matang saja yang tinggal.’

  4. en. scott,

    betul tu, bila kilang colgate tutup, kilang coke tutup mana la pekerja2 khususnya melayu nak keje kan…

    anda semua dijemput kerja di kilang ubat gigi hilal, kilang kola-kola dan byk lagi.sbb produk2 ni laku.

    en. scott,
    inilah masanya Pak Lah pukul canang nak naikkan industri kecil2an. kalau kerajaan boycot product israel dan naikkan industri kecil2an( en.scott pun boleh cuba berniaga). maka tanpa ragu2 lagi saya akan vote kerajaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s