Hukum Putt dan si bodoh yang naik pangkat

Putt's Law and the successful technocrat

Putt's Law and the successful technocrat

Technology is dominated by two types of people: those who understand what they do not manage, and those who manage what they do not understand.

Siapa sebenarnya Archibald Putt ini? Apakah terpakai hukum Putt ini di Malaysia? Untuk mendapatkan jawapannya sila rujuk kes kes seperti tragedi Highland Towers, daya kompetitif Proton, prestasi perkhidmatan Streamyx dan pelbagai projek R & D kita. Majukah?

14 thoughts on “Hukum Putt dan si bodoh yang naik pangkat

 1. saya jeles dengan pak rastom yang banyak menghadam buku.

  tadi saya baru gagal dalam exam kat tempat kerja saya setelah lebih tiga bulan mentelaah. segala puji bagi Allah, sekarang saya ada lebih masa untuk baca buku bukan teknikal.

  • bumilangit, teknik baca ada banyak lapis. Baca buku untuk periksa tak sama dengan baca buku buku yang kita suka. Baca suratkhabar tidak sama dengan baca surat kekasih.. 🙂

 2. hi pak rastom,

  speed reading sy agak lemah. bagaimana ya??juga selalu hilang fokus,bagaimana ya??dan selalu lambat paham bila membaca, bagaimana ya??
  sy risau ini satu penyakit. semalam baru kawan perli sy ini autisme..

  kawan sy mengambil phd dlm pengaturan perisian computer ( c language) tetapi tak reti pun nak save file youtube.yg itu masuk dlm kategori mana ya??

  Shah, speed reading mungkin tidak terpakai untuk semua bahan bacaan. Kategori bahan bacaan yang bukan teknikal seperti falsafah, sastera dsb (termasuk surat kekasih) hilang ruhnya jika tergesa gesa membacanya. Buku teknikal kita guna speed reading untuk dapatkan rumusan.

  Masalah dengan kawan yang ambil PhD itu biasa saya dengar. Ketrampilan mengumpul maklumat itu satu hal, yang satu lagi ialah ketrampilan mengaplikasikan maklumat. Pelu imaginasi dan kreativiti. Ini salah satu punca ramainya Dr Ayam dan prof. kangkong.

 3. Salam Tuan,

  Minta tolong tandatangani di petisyen menyiasat jenayah perang di Gaza – ada di blog saya. Harap semua sahabat di sini turut bersama, dan tolong warwarkan. Terima kasih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s