Vibrato : Getaran di hujung nada

Suara atau bunyi daripada alat muzik atau yang dihasilkan daripada urat urat vokal manusia ketika bernyanyi seeloknya diwarnai dengan vibrato. In satu teknik menyedapkan, mengindahkan bunyi. Cuba bandingkan suara azan yang amator dengan suara bilal yang otai. Pasti anda dapat bedakan mainan vibrato daripada yang otai.

Untuk alat muzik, menghasilkan vibrato daripada gitar paling senang tetapi tidak semudah itu jika anda cuba vibratokan gesekan violin. Ini mungkin salah satu sebab kenapa lebih ramai gitaris daripada violinis. Mungkin ramai yang terpengaruh dan berangan mau jadi hero gitar rock. tidak mungkin kerana faktor harga kerana harga sebuah violin buatan China lebih murah daripada sebuah gitar tong (gitar kapok).

Video berikut cuba merungkai teknik menghasilkan vibrato daripada gesekan violin. Jika anda pernah dengar gesekan Hamzah Dolmat, Idris Sardi, Jean Michel Jarre atau Vanessa Mae, anda akan dapat kesani stail vibrato yang mereka hasilkan.

4 thoughts on “Vibrato : Getaran di hujung nada

  1. salam,

    terima kasih kerana berkunjung ke web saya, insya Allah saya akan berpindah ke laman baru. Akan saya emailkan Pak Rastom kemudian.

    Saya rasa isu tidak menulis( bagi rata rata penulis web/blog di Malaysia ) bukan di sebabkan mereka malas tapi conscientization ( Freire) berlaku dalam kadar yang bertubi tubi tapi merasa alah dengan keadaan yang tidak berubah menyebabkan mereka jemu. Saya tidak tahu, cuma telahan saya saja.

    Assalamualaikum.

    • Banyak yang tak kena, Tuan Hakim al Kulim-Bandar Baru. Sekarang ramai sudah blogger politik yang pandai bermain main blog/Facebook/Twitter. Kita sebagai perintis peringkat awal bukan jalan. Sekali sekala sajalah cakap politik,selebihnya terpaksa cakap bab bab yang kita banyak berkecimpung yakni muzik dan produksi, hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s