40 ulama muda sertai Umno

Portal berita Malaysian Insider melaporkan. Berita ini adalah sifatnya sebagai suatu peristiwa, suatu event yang diharapkan punyai suatu kesan positif kepada imej, dalam hal ini merujuk kepada imej Umno. Imejnya bukan tercalar malah tercabar melihat kepada beberapa keputusan pilihanraya kecil yang diadakan baru baru ini.

Sudah terang lagi bersuluh, entri ini cuma mau perkatakan perihal pilihan kata sebagai tajuk yakni 40 Ulama Muda Sertai Umno. Jumlah 40 bukan 4 atau 14, tetapi 40 merujuk kepada jumlah yang ramai. Persepsi yang diinginkan ialah betapa ramainya orang yang masih berminat kepada Umno. Kedua, yang berminat itu bukan calang calang orang tetapi yang bergelar ulama. Apabila ulama dilihat berminat dengan Umno maka jelaslah bahawa Umno ini mesra agama dan hayat serta amalnya juga mesra Islam, ringkasnya Umno itu Islamik! Dan yang paling terang lagi bersuluh ialah yang muda-muda pula itu yang menyerahkan borang keahlian. Wah! Orang muda sudah kembali ghairah menjadi ahli Umno. Maka dengan berita ini akan terciptalah suatu persepsi bahawa hayat survival Umno itu masih utuh, masih didokong orang muda, masih berada di sirotul mustakim.

Melihat dari sisi lain, berita atau liputan peristiwa ini berkemungkinan besar suatu siri perencanaan pemulihan imej. Ini dirumuskan berdasar kepada pemilihan angkubah seperti “muda”, “ulama” dan angka”40″. Mudah cakap, terbalikkan kesan makna perkataan perkataan itu, anda akan dapati rumusan bahawa Umno di saat ini sudah “tua” dari segi pendokongnya, sudah dijauhi “ulama” dan “angka” pendokongnya sudah berkurang.

3 thoughts on “40 ulama muda sertai Umno

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s