Utusan: Lambang Kebodohan Bangsa

Hina Utusan: Langkah mayat kami, kata PERKASA

Perkasa, Utusan dan kebodohan memang laksana lagu dan irama. Bergerak harmonis dan wujud hikmahnya sebagai pembanding di antara yang gelap dan terang. Setiausaha Agung PERKASA Syed Hassan Syed Ali pula bermadah “Utusan Malaysia bagaikan sajian dan pakaian. Ia takkan basi sampai bila bila.” Di majlis yang penuh emosi ini jelas membayangkan detik berakhirnya sebuah institusi persuratkhabaran Melayu yang selama ini tidak mampu berdikari sebagai sebuah entiti bisnes tetapi amat mengharapkan suntikan belas ehsan penguasa. Inilah model bisnes yang cukup merosakkan tetapi berleluasa melahirkan ramai CEO, jutawan segera.

Hikmahwujud atau raison d’etre sesebuah akhbar sebagai penyuluh minda, penjana minda progresif telah dilencongkan ke arah mempertahankan agenda sekumpulan bangsat yang bergerak di atas nama parti Melayu. Utusan memang layak dipadankan dengan istilah apparatchik yang di gunakan Soviet Rusia, yakni perkakas yang dpacu oleh Politburo Komunis guna untuk memandu pemikiran rakyat Soviet ketika itu.

Malangnya di Malaysia peranan apparatchik seperti ini kini mudah diperlekehkan kerana media cetak tidak lagi menguasai persekitaran. Golongan bangsat yang punyai agenda jahat untuk meneruskan kekuasaan lupa akan perkembangan meluas ICT. Maka apa yang jelas terlihat daripada usaha mempertahankan Utusan oleh golongan Perkasa ini tidak lain hanyalah usaha sia sia mengembalikan kredibiliti, cubaan lemah menarik simpati bangsa kononnya ia adalah satu institusi bangsa yang suci lagi keramat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s